Flexibla arbetsmiljöer växer i populäritet

Två heta potatis som det talas om just nu när det gäller kontor är aktivitetsbaserade kontor och coworking medlemskap. I ett aktivitetsbaserat kontor och på coworking arbetsplatser finns det inga personliga kuber eller bestämda arbetsbord medarbetararna. Arbetsplatsen anpassas helt enligt dagens jobb. Båda är växande i populäritet och enligt kontorshotellrapporten 2017, som du kan läsa om här, är coworking orsaken till uppsvingen i användningsmarginalen av kontorshotell genom hela Europa.

I ett aktivitetsbaserat kontor har personalen möjligheten att välja mellan arbetsutrymme enligt dagens jobbmode. De flesta aktivitetsbaserade kontor har byggts med att lägga ut 3 olika arbetszoner. En zon är helt lugn, för dem som kräver tystnad när de arbetar. Också finns det den motsatta zonen – den aktiva, där brainstorming och intensiva diskussioner kan has utan begränsningar. Utöver dessa implementeras allt som oftast en mitt-i-mellan zon, som är ett öppet kontorslandskap.

Båda arbetsplatserna främjar flexibilitet, då dagens arbetsplats kan anpassas enligt dagens work mode.

Vad är skillnaden?

Tillspetsat sagt så skiljer sig ett aktivitetsbaserat kontor av en coworking miljö enbart med arbetarna. Ett aktivitetsbaserat kontor är utformat enligt ett specifikt företags personals behov och används bara av dem. I en coworking delar flera företag på gemensamma arbetsytor.

Därav fungerar coworking bättre för start-up företag, som vill networka med andra och kanske inte helt än har totalt koll på alla arbetsuppgifter. Det finns allt som oftast finns både tysta och öppna rum på coworkingkontor. Ifall man vill ha en en aktiv zon session, går det bra att boka mötesrum. Ifall man är intresserad på att implementera en aktivitetsbaserad miljö men är inte säker om det går att göra med företagets personal, är det en bra idé att testa ut en coworking miljö och därefter först hyra ett kontor.

Före man hyr kontor gäller det att ta en bra titt på bottenplanen för att se om det lediga kontoret kan anpassas till de olika arbetsuppgifterna som finns bland företagets personal. Oftast går de flesta traditionellt utformade kontor att ändra till ett aktivitetsbaserat kontor.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.